luni, 25 aprilie 2011

PAINE DE CASA




Ingrediente: 
1 kg faina de grau
500 ml lapte
100 gr unt
50 gr drojdie
1 praf de copt
1 lingura zahar
1 ou
Seminte de susan
1 lingurita sare

Preparare:
Intr-un castron punem drojdia, 2 linguri faina, 100 ml lapte caldut si 1 lingura zahar. Se lasa 10 minute la dospit. Turnam aceasta compozitie peste faina pe care am pus-o intr-un lighean mai mare ca sa putem framanta in voie. Amestecam si punem treptat restul de lapte caldut, untul topit, sarea si praful de copt. Daca mai e necesar, mai punem putina faina sau putin ulei, dupa caz,  pana obtinem un aluat ca acesta.




Lasam aluatul la dospit 1 ora si apoi il impartim in doua bucati.




Apoi fiecare bucata o impartim in patru.



Si impletim in trei sau in patru, dupa dorinta.





Ungem tava cu putin ulei si punem cele doua paini impletite.



Lasam la crescut 30 minute.




Batem bine un ou cu 2 linguri de apa rece si ungem painile. Pentru ca painea sa aiba o coaja crocanta, asteptam 5 minute sa se usuce oul si apoi mai ungem inca o data.  Presaram susan si dam la cuptor pentru 1 ora la foc mediu.



Dupa ce coaja a prins o culoare aurie painea e gata. 







POFTA BUNA!!! 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu